Protetikk spiller en avgjørende rolle for å gjenopprette av tannhelsen og funksjonaliteten til pasientensmunn. To vanlige tannbehandlinger innenfor dette feltet er kroner og broer.
Hva er det?
Protetikk omhandler erstatning av manglende eller skadede tenner for å gjenopprette estetikk, bittfunksjon og tale. Dette kan oppnås ved hjelp av forskjellige protetiske løsninger, og blant de mest brukte er kroner og broer. Kroner – beskyttelse og restaurering av enkelttenner. Kroner er individuelle tannproteser som sementeres over en eksisterende tann for å gjenopprette form, styrke og funksjon. Disse kan være laget av forskjellige materialer, inkludert porselen, keramikk eller metall. Kroner brukes ofte når en tann er alvorlig skadet av karies eller traumer, og de gir en sterk beskyttelse samtidig som de opprettholder en naturlig estetikk.Broer – rekonstruksjon av flere tenner.
Broer er kunstige tenner som brukes til å erstatte en eller flere manglende tenner. De består av en eller flere kroner som er festet til støttennene på hver side av det manglende området, og de fyller dermed gapet med kunstige tenner.
Broer gir ikke bare estetisk rekonstruksjon, men de bidrar også til å bevare riktig bitt og hindrer at gjenværende tenner forskyves. Både kroner og broer krever nøye planlegging og tilpasning for å sikre en perfekt passform og funksjon.
Tannlegen vil ta avtrykk eller skan og utføre nødvendige forberedelser før kunstige tenner blir produsert på et tannteknisk laboratorium. Det viktig å opprettholde god munnhygiene og regelmessige tannlegebesøk for å forlenge levetiden til kroner eller broer. Både kroner og broer, gir en pålitelig løsning for gjenoppretting av tannhelse og funksjonalitet. Disse protetiske løsninger spiller en avgjørende rolle i å gi pasienter et vakkert smil og gjenopprette deres evne til å tygge og snakke normalt. Ved å bruke profesjonell hjelp og ta vare på god munnhygiene, kan pasienter nyte funksjonaliteten og estetikken til munnhulen i lang tid.